Thursday, December 9, 2010

Kucing kucing rumah saya sangat schweettt

Dalam family tree belah abah aku, tak de family yang tak bela kucing. Dari atok aku sampailah ke anak-anak cucunya. Semua ada bela kucing. Kami semua sayang kucing. Dari kucing bulu kembang-kembang sampailah ke kucing kampung bulu lekap serta kucing kurap. Tak de hal punya, semua kami bela. Bagi aku, rugilah pada mereka yang tak bela kucing, sebab kucingkan sahabat nabi ;-). Itu satu. Satu lagi eventho kucing tak sepandai anjing, tapi kucing bersih. Heeee. Fakta mengatakan kucing tidur 16jam sehari ok tak de kena mengena. 

Walaupun aku tak berkesempatan lagi membela kucing bulu kembang atau yang berharga 2k ke atas tapi aku tetap sayang kucing-kucing kampung dekat rumah aku.

Aku pon tak tahu lah sape yang kejam sangat bubuh caption macam tu.... sob sob..

Yang ni nama dia Zombie. Kenapa? Sebab tengok tu rahang dia senget sebab kena langgar motor. Kesian dia T_T

Wuuuu ini paling kesian dalam koleksi kucing aku. Nama dia apa ek?? Aku lupa la. Aku cuma ingat kurap dia je. Serious shit teruk gila, kitorang dah buat macam-macam tapi tak baik-baik sampailah dia mati sebab sakit kurap tu. Waaa tak boleh lupa ar cara dia mati....sedih siot.... tsk tsk...


Walaupun diorang kuat makan dan tak pernah kenyang, aku tetap sayang diorang.

Sekor sekornya perut stokin


Walaupun 4 ibu sekali beranak 16 ekor anak kucing, tapi sekor je yang survive, aku tetap tak kan buang diorang.
Ini baru separuh...

Dah, enuff dengan walaupun...

Kucing-kucing aku ni kan, kadang-kadang tu macam paham je aku cakap, kadang-kadang buat tak paham je. Aku pon tak paham la. Fakta mengatakan kucing paham bahasa manusia, cuma ia suka buat tak tahu je. Hehehe jadi kucing memang paham apa yang aku cakap.

Bercerita tentang paham tak paham diorang ni. Aku ada satu cerita...

Kucing-kucing rumah aku, paling takut dengan wancik. Paling tau. Ular pon diorang tak takut, tapi dengan wancik diorang takut. Tapi wancik takut dengan ular. So, macam mana tu??

Ada sekali tu kan, dulu la, kucing aku yang nama Pendek ni suka betul masuk rumah. Kitorang panggil dia pendek sebab dia petite je. Dan sangat laju. Bila nak masuk rumah, dia akan usha line clear ke tak dulu. Line clear itu bila wancik tak de or bila wancik tengah buat kerja. Orang lain dia tak kisah. Lepas tu, vrooooooooooooooommmm dia pecut masuk dalam rumah. Kadang-kadang berjaya kadang-kadang kantoi dengan wancik. Sekali wancik tempik "HEPPPPP!!!!", dia terus stop! numb...terus lari keluar balik. Sekali tu, baru 5 langkah masuk pintu, dia nampak wancik. Kecut terus...Pendek terus mengundur pelahan-lahan keluar bajet wancik tak perasan la hehehe. Memang wancik tak perasan pon. Bagos bagos cerdik jugak ko ek.

Seingat aku umur Pendek ni dah dekat 10 tahun kot? Kalau masuk sekolah dah darjah 4 seyh

Ada sekor lagi yang takut gila dengan wancik. Fergie (anak Pendek). Fergie ni hahaha LOLZ gila ar. Lawak pon ada kadang-kadang tu. Dia ni ikut perangai mak dia suka sangat masuk rumah. Aku lah yang manjakan sangat dia ni, tu yang lemak tu. Dia ni pon petite jugak tapi versi kurus sikit. So, muatlah kalau dia nak masuk ikut pintu grill rumah aku tu.

Like mother like daughter ahak ahak

Cara nak panggil dia ni masuk rumah senang je. Aku panggil "Ferrrr....Ferrr....Ferrrr...." nama dia banyak-banyak kali lepas tu dia datang ar terus panjat grill masuk. Hahaha sian dia. 

Fergie ni kan, suka betul masuk rumah taim orang solat Maghrib. Selalunya, waktu Maghrib & Isya' kami solat berjemaah dekat ruang tamu. Dah tentulah wancik akan solat jugak. So, waktu tu lah yang paling tepat untuk Fergie masuk rumah hehehe. Kitorang memang agak dah kalau taim tu je pasti dia akan masuk. 

Semalam before solat, mak aku cakap, "Sat lagi bila abah dah angkat takbir mesti Fergie masuk" Hahaha memang masuk pon terus lari nak sampai dapur dah. Dia masuk-masuk aje ingatkan wancik tengah solat, padahal wancik tengah pakai telekung. Hahahah kantoi lagi. Wancik tempik ar "HEYYYY!!!" Fergie terus jadi tak tentu arah, terus lari balik ke pintu grill. Terus duduk diam. Tak gerak  langsung sampai kami habis solat. Kamu punya pasal la Fer, tak kusyuk aku semayang...

Si Fer ni kan, kalau kita angkat letak dia dekat depan wancik, sikit punya ketaq dia. Mengerang-ngerang takut punya pasal. Letak dekat orang lain apoh pon idak. Hahaha punya kuatnya aura kegarangan wancik tu sampai kucing pon takut. LOLZ

Hahaha itu aje cerita pasal kucing-kucing aku yang paham bahasa tapi saja buat-buat tak paham. Uolss yang bela kucing tu mesti ada cerita yang menggelikan hati pasal kucing gak kan? Kongsi fa cai la dengan aku. Hehehe

5 comments:

amy azuha said...

lol..comey giler nme fergie..
moon nnty ami update cter sal kiki
komen byk2 haha

Rogayah Suparman said...

OK OK ill wait 4 your update.
Rindu KIKI <3 <3

-itu gadis- said...

giler kentang! banyak kot kucing.haha~

Rogayah Suparman said...

hahaha rumah ni dah jadi animal shelter..biasa ar tu...hehe

safwanmahzin said...

hehehe..comel lahh..kat umah kawan aku ade je kucing jadik cam kurapp..tapi kucing liar..siann..sedih ..t aku tjuk gambar..=))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...