Wednesday, October 27, 2010

shit kuasa dua


Asal nak hujung-hujung sem aje, ada je barang-barang aku yang nak rosaklah, hilanglah, expiredlah. Waktu awal-awal sem tak nak pulak rosak. Time aku tengah kirap ni la nak rosakknya. 

List barang rosak/hilang yang perlu saya bersabar je buat masa sekarang
1. External Hardisk yang aku beri nama URIBABA. Kena format secara TOTAL sebab virus cam apa tah yang kuat gila dah infect hardisk tu. Kerugian = Semua kenangan manis dalam bentuk rakaman gambar & muvee-muvee kesayangan siap dengan subtitle yang didownload sendiri.

2. Maxis Berukband yang paling bongok. Aku tak tau la bodoh tiang apa la berukband ni. Dekat bilik aku tak dapat signal langsung. Bilik depan bilik aku dapat pulak. Cilakak. Buat perabis duit aku beli USB cable 10m semata-mata nak connect berukband tu dekat bilik depan. Tengok-tengok tak boleh jugak. Nasib baiklah  si Setokin Sikin bagi aku online dekat laptop dia. Lepas tu, semua log in box di semua website tertera email & password aku. Sabar je la ye. Hahaha. Kerugian = RM48/sebulan & RM50 beli USB cable sepanjang 10 meter.

3. Flash kamera aku. Adoiii ni paling sakit jiwa ar. Lepas ni aku takkan bagi pinjam kat sape-sape dah kamera  tu. Lebih-lebih lagi kat budak-budak kecik yang bajet dewasa. Dah la flash tak boleh repair. Nak pakai flash jugak kena beli kamera lain la.  Kerugian = Tak dapat nak dianggar kerana terlampau sakit hati.

4. Ultra Wide Slim dan KOLA filters aku. Tak sempat nak pegang/tengok dah hilang. Paling menikam jiwa la wa cakap lu. Berbulan-bulan aku tunggu barang tu sampai ke rumah dengan harapan yang berbunga-bunga. Tengok-tengok hilang. Dah la itu 1st time aku beli barang online. Kerugian = RM140 berserta kesedihan yang berpanjangan.

5. Duit elaun. Ya, duit. Aku pon tak tau la hilang mana duit-duit aku. Asal hujung sem je mesti habis duit elaun aku. Macam mana aku nak ber-holiday hujung tahun ni???

Monday, October 11, 2010

El Tri├íngulo Amoroso Part II – The “Return” of Blackie


 Bagi yang 1st time baca entri ni, sila klik sini untuk sequel pertama telenovela ini. hohoho..             
           Blackie hidup serba bahagia dengan ibu-ibunya sekarang walaupun ibu-ibunya kerap memanggilnya “kain buruk” atau “kain lap kaki” atau “entiti hitam”. Tapi, Blackie tahu ibu-ibunya ikhlas menjaganya jadi dia tidak ambil hati.
**zaasssss flashback!!! Berbalik kepada saat Blackie membawa diri ke Blok H dahulu…**
            Blackie berkenalan dengan seekor lagi kucing betina. Namanya Kiki Kweemie anak emas Amy Azuha atau nama panggilannya Ibu. Perkenalan itu tidak dijangka-jangkakan. Blackie rasakan ada suatu perbezaan pada Kiki yang membuatkan dia merasakan perasaan yang berlainan bila bersama Kiki. Kiki tidaklah secantik dan segedik Maru, tapi Kiki seekor kucing yang independent dan berdikari (tak sama ke tu?). Kiki mempunyai personaliti yang mysterious dan sangat unpredictable. Itu yang membuatkan Blackie suka pada Kiki kerana Blackie belum pernah berjumpa kucing lain yang mempunyai perwatakan mysterious seperti dia. (Moralnya di sini: lelaki tak suka perempuan gedik yang terhegeh-hegeh nak dekat dia, dia lagi suka perempuan yang jual mahal ;-).)
**zasssss fastforward!!! Pada ketika ini…**
            Sekarang Blackie lebih kerap meluangkan masanya bersama Kiki di Blok H. Blackie sudah merasa kan perbezaan pada dirinya. Nafsu songsangnya sudah straight kembali (connect-kan ayat ni dengan perkataan “Return” di atas, anda akan faham). Sesekali Blackie ada terfikir tentang jantina sebenar Kiki. Dia takut jika Kiki sebenarnya seekor kucing jantan kerana Kiki sangat adventurous dan survivor tak seperti kucing-kucing betina lain yang hanya tau maintain cun. Tapi Blackie yakin yang Kiki adalah betina kerana cara jalan Kiki seperti Catwalk (apekah?).
            Hubungan Kiki-Blackie semakin rapat sekarang. Mereka main bersama, tidur bersama (ada ke Amy?), bergurau bersama, makan bersama dan berkongsi tips-tips mendaki gunung bersama. Ibu-ibu Blackie pon gembira akan perubahan Blackie sekarang dan merestui hubungan mereka berdua (perlu ke masukkan jugak pasal ibu-ibu dia ni? Sibuk je).
            Pada suatu hari yang tenang, Kiki dilanggar motor. Leg injury. Kiki tak dapat berjalan, dia hanya mengesot-ngesotkan badan. Ibu Kiki sangat risau, jadi dia membawa Kiki berjumpa veterinar. Sebelum berangkat ke vet, ibu Kiki meletakkan Kiki di dalam sangkarnya, Blackie ada di situ. Mereka hanya memandang antara satu sama lain. Blackie sangat risaukan Kiki. Kiki katakan dirinya masih OK. Tapi Blackie kenal Kiki, dia tidak mahu Blackie risau. Dari air muka Kiki saja sudah menggambarkan keperitan yang dirasai. Ohh betapa sucinya cinta mereka.
            Malam itu, Kiki tidak lalu makan, tapi dia mahu kencing. Kiki turun ke bawah untuk mencari port kencing sambil mengesot-ngesotkan badan. Betapa dia tidak mahu menyusahkan ibunya sehingga sanggup mengesot turun tangga. Sambil mengais-ngais pasir, Kiki rebah. Dia sudah tidak mampu lagi. Blackie tiada di sisinya untuk membantunya. Tapi apa daya Blackie jika dia berada di situ? Blackie tidak mampu menggonggong Kiki naik ke atas, ini kan memapah Kiki….
Bersambung……. (ntah bila nak sambung...)
cool, macho lagi bergaya

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...