Sunday, December 19, 2010

Kenapa takut kucing?

Yeah, kenapa takut kucing? For me there's no reason for us to freak out when it comes to KUCING. I've stumbled upon a Facebook group call "Kami Takut Kucing (Felinophobia)" just now. Group for those yang takut kucing dan ada fobia pada kucing. Hahaha lawak pulak bila fikir balik, kenapa diorang takut dengan kucing yea. Kucing dah la comel, berbulu, tak makan orang lepas tu kucing boleh dipegang tak macam anjing hehehe. 

tak cukup comel lagi ke??

Felinophobia ni merupakan satu penyakit takut dengan kucing. Selain tu, dikenali juga sebagai Ailurophobia (sometimes spelled Elurophobia or Aelurophobia) kenapa susah sangat nak sebut??? Orang yang mengalami fobia kucing ni selalunya ada simptom macam ketakutan terlampau pada kucing sampai ada satu kes tu tak berani langsung keluar rumah sebab takut sangat kucing.

Menurut orang-orang takut kucing yang aku kenal, diorang kata diorang fobia dengan kucing sebab pengalaman kena kejar or cakor or kena geget or kena kencing dekat muka (hehe tak de lah) masa kecik kecik. Ada jugak yang geli kucing sebab geli tengok perut kucing. Haha ini sangat lulz. 

Aku ada seorang kawan, satu family dia takut giler kucing. Ada sekali tu, kucing masuk rumah diorang, mak dia, dia, kakak adik dia suma lari naik atas meja sebab tak berani nak halau kucing tu ROLF !! Lawak giler kot pesal la sampai cenggitu sekali. 

Nama saya Kitty Galore, menakutkan sangat ke saya??

Selain tu, ada jugak yang tak berani pegang kucing. Sebabnya, dari kecik mak abah tak pernah bagi bela kucing. Bila jumpa kucing tu macam jumpa badut. Tak berani dekat hehe (aku la tu). Tapi orang-orang yang macam ni, bila dia dah biasakan diri dia pegang kucing nanti dia tak takut dah la. 

Cuba korang baca ni...


Yup, memang ada sesetengah orang sengaja membuatkan kita benci dengan kucing melalui cerita-cerita yang kucing ni jahat. Instead, diorang sering bandingkan yang anjing baik & kucing jahat. Macam tak adilkan? Contohnya, cerita Cats vs. Dog (2010). Kucing yang jahatkan? Bukan aku nak kata aku tak suka anjing, cuma itulah ideologi sesetengah individu yang nak kita jadi tak suka kat kucing. Ini cuma pendapat aku, janganlah ada mana-mana pihak yang ter-offense pulak. 

Tak salah kalau takut dekat kucing. Cuma satu aje, setakut mana pon kita dengan kucing jangan sesekali seksa diorang. Kekadang tu sedih sangat dengar cerita ada dumbass simbah air panas dekat kucing sebab kucing tu curik lauk ke wsoever. Kucing kena potong semua tangan kaki lah sebab buat perangai. Dah nama pon binatang, kalau kita buat dia macam tu apa lebihnya kita daripada dia? Ada satu video tu, bitch mana tah pijak kucing dengan heels, aku tak sanggup nak tengok. Bagi aku, penderaan binatang tu sangat sangat tak boleh dimaafkan.
Pelik jugak aku ni, sebab kekadang tu bila aku tengok muvee, scene orang tengah perang sambil sorang tu tengah tunggang kuda, dia kena bunuh tak pe, jangan kuda dia mati jugak. Kalau kuda dia mati aku akan jadi emo gila-gila. Habis tu, aku ni tak berperikemanusiaan ke? Berperikebinatangan kot?

Nama saya Kitty Galore. Adakah saya sudah kurang menakutkan??

2 comments:

PinQib said...

aku suka kucing tp momma benci giler. haha
asthmatic personn besa la

| Pointer exam 3.99? Yay! | Baby ROBOCOP |

Anonymous said...

Sy pun salah sorng yg takut/ geli ngn kucing. Tak tau knapa. Dulu kecik2 ade jgk try usap belakng ank kucing, tp sekejap je sbb rsa geli (bkn geli sbb menyampah ke kotor ke apa). Rmai yg tanya n x fhm asl x suka (mcm awk la), tp dah nk buat mcm mna, perasaan takut tu ttp ada bila berhdpn dgn kucing. Bkn sbb dorng x comel (bg sy kucing ni haiwan yg tersgt la comel ye) tp ntah la..perasaan tu mungkin org yg mcm sy je yg fhm. Huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...