Monday, April 11, 2011

Pemeriksaan kesihatan pertama saya.


Tadi boring boring dekat kelas tiba-tiba Ekin ajak aku pergi buat pemeriksaan kesihatan dekat ruang legar. Aku malas ah sebab poket dah kong tak cukup $$ nak bayor RM15 untuk benda tu. Tapi disebabkan si Ekin kata nak bayorkan dulu, so apa salahnya kan?

Aku macam takut sikit nak buat pemeriksaan kesihatan ni sebab aku takut nanti dia detect aku ada penyakit ke, takut hohhh. Jadi, pakcik eh silap doktor tu pon cek la kitorang dua. Mula2 cek BMI. BMI aku buat pertama kali seumur hidup aku NORMAL muahahaha normal tu. Itu pon sebab berat badan aku dah naik 55kg akibat makan paprik ayam dan ikan keli goreng sambal dekat kantin terlebih dose. Body fat level aku slightly high mungkin sebab terlampau suka makan cheese dan makanan sampah (junk food). Lepas tu body age aku 19 tahun yeolsss. Muda setahun dari aku. Boleh la panggil badan ni Adik. Adik heeee….

Lepas tu buat pulak pemeriksaan kadar gula, tekanan darah dan denyutan nadi. Pakcik tu catatlah data2 tu semua. Buat masa sekarang ni sugar level ideal, pulse agak laju pakcik tu kata aku ni cepat nervous dan tekanan darah aku rendah. Tu sebab aku tak boleh nk derma darah. Cian aku tsk tsk…

Doktor tu pon tulislah comment (aishh komen ke perkataannye?? ntah la pape je la nyahh) kat bawah tu. Dia tulis "DNA separuh drpd ibu (maksudnya aku anak mak la), angin banyak dalam badan - elak makanan sejuk (aku pon tak paham la makanan sejuk tu cammana), tekanan darah rendah - makan B-complex & resdung dalaman ada." Yewww perlu ke tulis ayat sebijik yang macam pakcik tu tulis???

Andddd dalam banyak-banyak benda yang pakcik tu nasihat, ada satu benda aku tak boleh lupa, dia kata kurangkan makan AYAM!!! Doktor, doktor tau tak ayam tu adalah sumber makanan paling penting dalam hidup saya, doktor??? Saya tak boleh makan tanpa ayam pakcik!! T_______________T

**Ohh, satu tips aku nak kongsi. Pakcik atau doktor tu ada cakap masa tengah check kita ni anak mak ke anak ayah. Dia kata, kalau kita anak ayah (kuat melawan dan tegas sikit), carilah pasangan anak mak. Sebab kalau anak ayah dengan anak ayah nanti semua benda jadi tegang sebab dua-dua tak nak mengalah. Lebih kurang macam tu la pakcik tu cakap. Cara nak tau kita ni anak mak ke ayah, sila check kedudukan tidur anda, kalau anda suka mengiring ke kanan, maknanya anda ni anak ayah dan begitulah juga sebaliknya. Lebih kurang gitu la tipsnya.

1 comment:

KELI OH KELI said...

wah..kamu ada sebut ttg ikan keli..jadi saya berenanglah ke blog kamu ini..salam ukhwah!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...