Wednesday, February 16, 2011

Zaman dah kembali ke instant film hahaha~

Its a trend ya know. Orang dah kembali semula guna filem kamera & polaroids. Begitu ugak dengan lomo camera. Termasuklah aku. Sangat mengikut trend la kononnye. Phhewwwttt.

Kenapa suka sangat guna filem ni? Bukan ke menyusahkan je. Nak cuci dah la mahal. Nak beli instant film 4 polaroids pon mahal juga. Ohoh bajet pro ar nak guna filem? caiiitttt. Actually adik adik abang abang, ianya satu kepuasan bila dapat shoot satu gambar yang cantik tanpa guna photomanipulation. Rasa macam berdebar-debar tunggu filem dicuci dan gambar yang akan jadi nanti. Walaupun susah nak dapat gambar yang cantik guna filem sebab tak PRO, jadi rasa macam nak try and try lagi sampai dapat. 

Bukan macam digital camera @ DSLR, boleh shoot then tak puas hati sebab muka tak comel, nampak muka sekerat ke boleh delete and shoot balik. Tak puas hati lagi sebab gambar tak cukup lawa boleh edit lagi guna Photoshop @ Photoscape. Best memang best tapi kepuasan bila dapat gambar yang tak dijangka-jangka boleh jadi cantik even tak expect pon gambar tu cantik *apa aku cakap ni???* adalah sangat-sangat bessssttttt. 

Baru-baru ni aku angkat sebijik lagi kamera dekat theclickshop. Hohoho itu dia Fujifilm Instax 210 welcome welcome! Tak pernah ada lagi polaroid sebelum ni sebab tu ketor kepala sangat nak ada satu. Lomo dah ada, DSLR pon dah ada so kita tukar angin lagi guna polaroid pulak. Hohoho nak beli the olskool polaroid tak mampu pulak nak beli instant film dia nanti. Harga around RM70++ for 8/10 exposure. Gilerrrr nyah.  

Besar gedabak nasib baik tak berat.

Aku ni memang langsung tak boleh nak jadi serious photographer fotographer ke?? euw. Kalau guna dslr tu stick je la guna dslr. Heh aku tak boleh la. D40 aku tu dah berhabuk dah duduk bawah katil. Lama dah tak guna. UWS aku pulak ada 1 roll lagi tak guna. Sekarang ni dah ada Fuji Instax pulak. Bukan apa, saja la nak simpan buat koleksi. Nanti tak yah beli dah. Kalau dah ada anak nanti bagi anak guna je UWS tu, bawak pergi sekolah pon boleh cikgu tak marah punya. Kalau buat Haji nanti Insyaallah boleh bawak polaroid tu (besar sangat mcm mana nak angkut??) Masa kahwin pulak nanti tak payah tempah photographer, tangkap guna D40 sendiri je. Hahahhaa


Kuang ajaq punya kucing. Ko nak balas dendam ek....



3 comments:

Corat-coret said...

haha..cenggitu lakk...hurm, dah mmg trend ah weyh..

p/s : follow blog ak

Faizal said...

comelnye kucing you! pinjam..haha

Rogayah Suparman said...

Kaki Bomb - ok. nnt i foloow u...hee tak malu suruh org follow dia..hahaha

Faizal - yeah mau ke? amek la. dia ni kuat berak. sehari 4x berak..haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...