Wednesday, October 26, 2011

Penangan Kutu Babi


Ingat lagi tak dekat ini budak? Masa sampai2 dekat rumah dulu, kurus je. Sekarang? Bak kata abang aku, "Ini bukan kucing, ini BABI!!" Hahaha jahat. 

Disebabkan dia ni dah lebih kurang gemuk macam pig + ayam daging, so senang sangat la nak kena penyakitnya. Dengan masalah kutu babi, kurap lagi. Teruk la hang ni Oiyooooo. Lembik. Tapi, tak boleh salahkan dialah, tuan dia yang malas mandikan dia. Berapa lama dah aku tak sabunkan haiwan ni, cian Yoyoooo. 

So, kelmarin aku berdosa dengan Oiyo. Sebab aku dia demam sampai ke hari ni. Aku geram gila dengan kutu-kutu babi dia yang bermahajaralela menyelinap di sebalik bulu gebu Yoyo. Dah la susah nk tarik dari bulu, polak betul aku. Patut la dapat nama kutu babi ;\

Lepas tu, aku pon carilah senjata terbaik untuk melawan kutu babi tu. Siap pergi cari dalam stor luar rumah lagi. Semata2 nak dapatkan flea spray lepas tu spray kat satu badan Oiyo. Aku pon bawak la spray tu dekat Oiyo, dia nampak je spray tu terus dia lari. Takut gila, padahal aku tak spray lagi. Aku pelik la apesal dia takut dengan spray tu. Tanpa menghiraukannya, aku terus grab dia and spray kat satu badan dia. Oiyo melawan tapi apakan daya, dia hanyalah seekor kucing gemuk yang tak mampu melawan kekuatan manusia. 

Lepas habis spray kat badan dia, dia jadi takut gila, lari sana-sini. Aku pon saja la nak tease dia, aku tunjuk aje botol spray tu dia terus lari pergi tempat lain. Aku rasa ianya sangat lawak so aku ulang lagi benda yang sama 2 3 kali. Aku tunjuk je botol tu dari jauh pon dia dah takut. Kesian Yoyooo.

Tak lama lepas tu, nampak tanda2 dia macam dah tak ceria. Macam dah start nak demam. Time tu baru lah aku tersedar kenapa dia takut sangat degan spray tu. Rupa-rupanya dia alah dengan benda tu. Sebab before ni aku dah pernah spray sekali kat dia, dan dia demam lepas tu. Patutlah dia trauma dengan hanya melihat botol flea spray yang tidak bersalah tu. 

Malamnya, lagi dedo badan dia. Panas gila. Mulut, hidung dan mata dia berair dan tak nak berhenti meleleh. Walaweyyhhh berdosa gila aku rasa. Semua disebabkan aku spray dia siang tadi. Dah la siap main2 lagi dengan dia. Rupa-rupanya dia terseksa. Ya Allah, ampunkan dosa aku uwaarrrrgghhhhh. 

Ni semua kutu babi punye pasal. Apesal ko sayang sangat dekat kutu babi ko tu Royo?? Bukan ada pekdah pon bela dorang. Parasit je semua tu. Aku nak buang cara manual ko tak kasi, tu sebab lah aku spray je terus. Tengok sape yang susah sekarang? (Mode: takmau salahkan diri sendiri, salahkan kucing dan kutu babi yang tak tahu pape)

Mak suruh bagi dia minum air zam-zam. So aku baca2 lalu hembus2 sikit dalam air tu then aku bagi dia minum. Malam tu aku jaga je Yoyo sebab rasa serba salah yang teramat sangat. Aku tolong lapkan hingus dia, mulut dia. Badan dia nampak lemah la sebab tak makan. Wuuuu I'm so sorry Yoyongggggggg.... Esok pagi, dia dah ok sikit. Huhh lega aku. Ingatkan nak mati dah. Hehehe.

So I've decided to throw away that damn flea spray. Or maybe burn it so no one can use it again. My cat allergic to it and it's not cheap, it cost RM20 something okay!!

Kepada Oiyo, lepas ni aku tak spray dah ok. Biarlah ko hidup aman damai dengan kutu kesayangan ko tu (do you know too much cat fleas can cause death?) And get well soon. Jangan tak makan, makan tau. I'm sorry again. Bye~

9 comments:

PinQib said...

ohoooo..
alah dengan spray kutu..
saya alah dengan roti.. hahah.. hari ni je.. sian tucing awak

PinQib said...

ohoooo..
alah dengan spray kutu..
saya alah dengan roti.. hahah.. hari ni je.. sian tucing awak

PinQib said...

ohoooo..
alah dengan spray kutu..
saya alah dengan roti.. hahah.. hari ni je.. sian tucing awak

amy azuha said...

alolo cian oyioo...takut pulak ami nak bli ubat kutu utk kucing huhu..cpat smbuh taw yoyoo =))

safwanmahzin said...

selamat pagi moon..=) la yoyo demam k??indu dia sangat2.len kali bagi la ubat kutu khas untuk kucing..lalala..=)

Rogayah Suparman said...

Qib - alah dgn roti? biar butui? hehe

Amy - tu la. tak tau mana satu yg oknye. baik mandikan jelah..senang

Safwan - smlm webcam dgn yana, tunjuk yoyo kat die hehe. Heh! aku bagi yg ubat kutu kucing la. takkan yg org punye pulak

safwanmahzin said...

hehehee.okeyh babeyh..esok balik jangan lupa masak sodap2 k..=)

safwanmahzin said...

http://thelazy-ism.blogspot.com/2011/10/ini-satu-pengakuan.html
b bukak ni

Anonymous said...

mengapa tidak:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...