Wednesday, November 23, 2011

Cat's eyeshine




Chotes
Yoyo

Pernah tak korang terpikir kenapa mata kucing bersinar bila kena flash macam gambar kat atas ni? In fact, kalau disuluh torch light ke arah mata dia time gelap2 mesti nampak cahaya terang keluar dari mata kucing tu. Tak payah susah2 minum Brands Innershine keh keh keh. Kalau manusia, mata kita bila terkena flash baru jadi effect red-eye, tapi kalau kita tengok direct light tak jadi pape kan. 

Aku teringin benar nak tahu kenapa mata kucing ni sangat spesel. Disebabkan aku kurang pandai, jadi aku mintak tolong Mr. Google tolong jelaskan benda ni. Dari penjelasan encik Wiki, sinaran mata tu terhasil dari satu lapisan tisu mata kebanyakan haiwan vertebrata iaitu *ehem2x* tapetum lucidum. Bunyi macam Heri Potter punye spells pon ada.

Kerja benda tapetum ni ialah, bila cahaya masuk ke mata, ia memantulkan semula cahaya tersebut ke retina dan pada masa yang sama mengeluarkan sinaran cahaya pada mata. Disebabkan benda ni la haiwan-haiwan macam kucing, hanjeng, atau haiwan2 nocturnal macam burung hantu boleh melihat dalam suasana yang kurang cahaya atau gelap.

Contohnya kucing la kan, kalau waktu malam2 tu, makin gelap suasana makin besor pupil dia terbukak. Dan makin besar pupil tu terbuka, kalau terkena cahaya, makin bersinarlah lagi mata kucing tu. Bestkan? Boleh jadi lampu suluh atau lampu liplap liplap.

Specialkan makhluk tuhan yang sekor ni?

K lah, Bai!

4 comments:

amy azuha said...

ptut lah...lebih2 lagi kucing itam..seram kot malam2 nampak mata je gerak huhu

safwanmahzin said...

wow nak kena review gak pasal bnda ni sebab nampak best..kalau hjantu lak kenape matanya bersninar2??/ctoh pontianak???

Rogayah Suparman said...

Amy - kucing itam tu Blackie la yeee?? hahaha

Safwan - pontianak kan haiwan nocturnal jugak..sbb tu memerlukan mata yg bersinar di waktu malam...keh3x

PinQib said...

wah.. entry sangat nice sebab sangat berinfomartif

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...